Обадете се за оферта

Разкажете ни от какво имате нужда, а ние ще ви дадем най-доброто

icon_widget_image Понеделник-Петък: 9:00 - 17:00; icon_widget_image София, България icon_widget_image +359 888 588 688 icon_widget_image stmitev555@gmail.com
къртене на бетон и мазилки и стени

Строителни Ремонти

НОВИНИ

Ремонт на апартамент– какво, как и защо стъпка по стъпка

В тази статия ще разгледаме всички необходими стъпки за извършването на един качествен ремонт на вашия дом.

Планиране на интериора – изготвяне на подробен план

Целият ремонтен процес може да се раздели на два етапа – планиране и изпълнение. Ако дизайнът не е включен в планирането, тази отговорност пада върху самите собственици на имота.

Изпълнителят, който осъществява ремонтните дейности, едва ли ще се замисли за това, къде е най-удобно да се поставят контактите и санитарната техника. Това обикновено е ваша грижа. Ако изпълнителя няма информация то той обикновенно ги поставя спрямо стандартите изисквани в строителството и интериора.

На етапа на планирането трябва да решите какво точно искате да промените в дома си и какви материали и технологии ще използвате. Предварително се погрижете всички необходими материали за ремонта да са налични или готови за бърза доставка, когато настъпи моментът.

Чертаене на скици и планове

Най-добре е да започнете с чертаене на подробна скица на вашето жилище или казано на професионален език заснемане. Тя ще ви помогне по-точно да си представите възможностите и характеристиките на всяко от помещенията на апартамента ви. Може да използвате вече готов жилищен план, достъпен за всички собственици в сградата или. Без чертежи и скици рискувате да направите грешки, които ще ви отнемат време и нерви, когато ги отстранявате.

Следващата стъпка е подготовка на плана за разполагане на мебелите. Обозначете желаното разположение на обзавеждането, битовата техника, всякакви преградни стени, ниши, нови врати и други важни подробности.

Избиране изпълнител за ремонта

Ако повечето хора смятат, че с боядисването на стените ще се справят сами, което е подвеждащо, то със събарянето на преградни стени и изграждането на нови няма подобни. Ето защо следващата стъпка е изборът на качествени изпълнители.

Най-евтино ще ви е да наемете един майстор да прави всичко, който не е част от голяма компания. Недостатъка на такива майстори One men show, е че всичко зависи от тях. Те работят по собствено работно време, често вземата по още някой обект и особенно често нагаждане на проекта спрямо неговите разбирания. Ние ви препоръчваме да извършвате ремонта поетапно с работеща строителна фирма, която разполога с повече от един работник и по-важното работи с цял екип. Поетапно, защото така имате повече време да организирате доставките и в екип защото там има ясно разпределени задачи, взаимозаменяемост и споделена цел.

В процеса на ремонта е желателно да посещавате обекта най-много веднъж седмично, за да доставяте всички необходими материали и да следите дали работите да се изпълняват добросъвестно, в срок и в съответствие с всички ваши изисквания.

Добре е да имате подробен договор, който включва количествата на нужните стоителни материали, техните единични цени, цената за труда, както и конкретна договорка за сроковете за изпълнение на всеки етап от ремонта.

Бъдете реалисти по отношение на очакванията за срокове, за да не се стигне до ситуация, в която изпълнителят да ускори работата само за да спази сроковете. Това може да доведе до влошаване на качеството на ремонта, което трябва да избягвате на всяка цена.

Разделете ремонта на апартамента си на ключови етапи, например:

  1. Изпразване
  2. Демонтаж
  3. Разрушаване
  4. Груб строеж
  5. ВиК инсталация
  6. Електрическа инсталация
  7. Отоплителни системи
  8. Мазилки и шпакловки
  9. Боядисване
  10. Довършителни работи

За всяка отделна дейност е препоръчително да се договорите изрично по отношение на крайния резултат и продължителността й с фирмата изпълнител.

Избягвайте строителни фирми, които правят коментари от рода на „това е лесна работа“, „няма проблем“ или „не се притеснявайте, ние ще се справим“. Изисквайте конкретика за всяка стъпка още преди да сте започнали ремонтните работи, за да не останете разочаровани от крайния резултат.

Първи етап: Основни работи

Същинският ремонт на апартамент се състои от няколко етапа, всеки със средна продължителност от около месец: основни, инсталационни и довършителни работи.

Етапът на основните работи е началният етап на ремонта на един апартамент, той е и най-мръсният и най-трудоемкият. По време на него се извършва събаряне и изграждане на стени, както и полагане на подови замазки.

След премахване на всички ненужни преградни стени и издигането на нови, трябва да се разкопаят стените. В стените трябва да се издълбаят канали, в които на следващ етап ще се положат кабелите за всички инсталации. Това включва полагане на тръбите за топла и студена вода, както и тези за парното, кабелите за електроинсталацията, СОТ-а, интернета и други.

Следващата стъпка е разливане на финалния слой на подовата замазка. Това осигурява идеално равен под и равна основа за бъдещото подовото покритие. Преди да пристъпите към замазката, трябва предварително да са положени тръбите на отоплителната система.

Последните основни дейности по ремонта на апартамента включват: шпакловане на стените, подготвяне за финалното покритие (грундиране) и монтаж на окачени тавани, ако ще се поставят такива.

Втори етап: Инсталационни работи

На този етап трябва да поставим инсталациите в жилището. След това да поставим вътрешните блокове на системата за климатизация, да положим кабелите на силовата и осветителната инсталации.

В хода на инсталационните работи се монтират също тръбопроводите на отоплителната система съгласно предварителния проект, организира се правилното отвеждане на студената и топлата вода, както и канализацията към кухнята и банята.

Трети етап: Довършителни работи

Завършващият етап от един ремонт на апартамент включва всички видове довършителни работи. Такива са поставянето на подови и стенни покрития, както и монтажът на интериорните врати.

Довършителният етап включва още боядисване на стените, лепене на фаянсови и теракотни плочки, лепене на тапети, поставяне на ламинат или мокетни настилки. Ако сте избрали тапети, е добре първо да подготвите стените с грунд поне едно денонощие преди лепенето.

Имайте предвид, че по време на лепенето на тапетите жилището трябва да е идеално чисто. Много важно е да няма никакво течение в апартамента, докато трае лепенето, за да не се полепят по новите тапети прах и друга мръсотия.

Монтаж и сглобяване на новите мебели

След успешното приключване на трите ремонтни етапи, настъпва моментът да се фокусираме върху последния етап – монтажът и сглобяването на новите мебели.

Този момент е ключов, тъй като мебелите придават завършен вид на обновения интериор и играят решаваща роля по отношение на функционалността и уюта на реновираното жилищно пространство.

Call Now Button